Login

Udruga Hmelj

Promicanje, razvitak i unapređenje kućnog pivarstva kao hobija

Press

Upoznajte najveće splitske pivoljupce: oni znaju sve o pivu, a svoje kuhaju u garažama


Pivo je zarazno i prenosi se tzv. kapljičnim putem ili orošavanjem, najčešće za velikih žega, kakve upravo nastojimo preživjeti i zato nema boljeg trenutka za našu priču. Čela su već orošena, a pune čaše osvježavajuće gorkog pale ale piva također: vežite se, polijećemo...


Svi misle da mi pivo kuvamo doma, da možemo jeftino lokat, a nije baš tako. Evo, ja iman dvista litara u garaži i nema ga ko popit. Dobro, može se ono radit i za kunu po boci, ali mene moj stout dođe poprilično...

Priča nam to Ante Kapitanović, Ćipe, dopredsjednik “Hmelja”, splitske udruge ljubitelja i kućnih pivara. Znam, da govorimo o vinarima, me biste se čudili, ali pivari, pa još u Splitu, to je priča baš za uz kriglicu.

Ja san drža kokoši i fazane, iman brod, eto ti ga tu prid tobon, ronin i iman kompresor, kaže mi žena da samo još s padobranon nisan skaka. Tako i s pivon: ja se probudin u subotu ujutro i ne znan šta ću sa sobon. Oden u garažu, upalin plin i kuvan, miksan šta mi padne na pamet. To je moj merak i moja zezancija, tumači Ćipe, najstariji među ekipom.

Tako je ispala prva Ćipina “Spiša”, belgijsko blond pivo od 5 posto alkohola, u stilu poznatog ‘Duvela’. I nije uopće loše, štoviše, samo ime bi vas lako prevarilo. Iako, Ćipe pretežito radi stout (tamno) i našiša ga na 12 posto, kao da je vino.