Login

Udruga Hmelj

Promicanje, razvitak i unapređenje kućnog pivarstva kao hobija

Press

Zanatsko pivo iz konoba i s balkona točit će se na Bačvicama

Slobodna Dalmacija

'Hmeljevo' festival

Drugu godinu zaredom, u organizaciji Udruge "Hmelj", naš grad će ugostiti festival zanatskih (craft) pivovara i kućnih pivara s prostora bivše Jugoslavije, ali i susjednih zemalja, Njemačke, SAD-a...

Velika pivska fešta simpatičnog imena "Hmeljevo" održat će se ove subote, s početkom u 19 sati, u ljetnom kinu Bačvice, a goste će zabavljati bend "Belfast food" i DJ True Bro, dok je voditelj programa poznati domaći pivski znalac Ribafish.

– Prošle godine, kada smo premijerno organizirali ovakav festival u gradu, okupilo se 250 ljudi. Ulaznice su planule u samo dva dana, pa smo ovaj put odlučili druženje pivara premjestiti na Bačvice. Očekujemo oko 1500 posjetitelja, za koje smo pripremili više od 5000 litara piva.

Ulaznica je 100 kuna, s tim da je konzumacija pića neograničena, a uključena je i karta za koncert – kazuju nam Ante KneževićMario Cvitković i Hrvoje Paštar iz Udruge "Hmelj", strastveni pivari koji već nekoliko godina popularno piće spravljaju u vlastitu domu, u svojim kuhinjama, konobama, na balkonima...

– Nastali smo prije dvije godine. U početku nas je bilo svega petorica, no već sada okupljamo 25 entuzijasta – vlasnika malih, kućnih pivovara kojima je pivarstvo prije svega hobi. Cilj udruge je da ljudima pokažemo kako postoje i druge vrste piva osim onih industrijskih koje se može pronaći na policama dućana, ali i da postoji mogućnost vlastite proizvodnje.

Osim toga trudimo se i educirati pučanstvo o pivarstvu. Želimo podignuti svijest ljudi, naučiti ih da sami proizvedu svoje pivo – objašnjava Mario Cvitković, jedan od organizatora festivala, dodajući kako je pivska scena kod nas u proteklih godinu dana itekako napredovala.

Prema njegovim riječima, na "Hmeljevo" stižu gotovo svi zanatski i kućni pivari u Hrvatskoj: od Slavonije, Zagorja i Istre do Dalmacije. Svoje pivo Splićanima će tako, među ostalima, na degustaciju ponuditi i pivara "Brlog", koju vode cure iz Zadra, zatim "Vuletovo" s Hvara, "Bura Brew" iz Poreča, zagrebačke craft pivovare "Zmajsko", "Varionica", "Nova runda" i "Medvedgrad".

Moći će se kušati i "Aircraft pivo" koje su u Bjelovaru osmislila dvojica zrakoplovnih pilota, "Old Bridge" iz Mostara u BiH, a dolazak je sa svojim "napitkom" imena "Garden" najavio i Nick Colgan, nekadašnji producent glazbene grupe "UB 40". U svakom slučaju – živjeli!

'Barba' sa Stinica

Zanimljivo, svoj dolazak na festival potvrdila je i trenutno jedina splitska pivovara "Lab". Naime, "Jadranska pivovara", jedini veliki domaći pogon, svoja je vrata zatvorio nakon Domovinskog rata, pa je najveći grad u Dalmaciji dugo bio bez, uvjetno rečeno, svojeg piva, no to se promijenilo prošle godine.

– Vlasnik pivovare se prvi učlanio u našu udrugu i od osnutka je s nama. Lani je počeo s kuhanjem i proizvodnjom, a prvo splitsko craft pivo imena "Barba" poteklo je prije pet mjeseci iz pogona na Stinicama – objašnjavaju nam "hmeljaši".