Login

Udruga Hmelj

Promicanje, razvitak i unapređenje kućnog pivarstva kao hobija

Press

Večernji, blog, Craft revolucija širi se po regiji, festivale imaju Mostar i Beograd

Srbi ubrzano uče što je to zanatsko pivo

Sjajno je vidjeti kako craft revolucija nije samo zapadnobalkanski fenomen, već ubrzano hvata korijene i u regiji. Iako i sami susjedi priznaju kako nisu još blizu hrvatskoj zanatskopivskoj sceni, nije da im ne ide. Zahvaljujući prijateljima ovog bloga, Axelu iz Visibabe i Davoru iz Varionice, dobili smo uvid kakvi su se to festivali događali prošloga tjedna u susjednim nam državama.

Beogradski je Festival zanatskog piva bio zanimljiv u startu zbog činjenice da se održavao u jednoj galeriji. Štab je njezino ime, pa je sve djelovalo više kao neka izložba nego klasični pivski domjenak. U toj su galeriji bila izložena praktično sva najaktualnija piva iz Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Srbije koja su se uredno mogla i probati. Ta galerija ima uz golemi prostor i terasu pa je sve nekako djelovalo baš kao neki domjenak.

Dosta dobro, široko druženje uz pivo što je, kako kaže Axel, privuklo i dobar broj homebrewera. Procjena je da je ovaj event bio na najvišem profesionalnom nivou, organizatori su od njega uspjeli napraviti događaj koji je privukao i više od ljubitelja piva uspjevši ostati s ove strane beer geekovštine što je dosta velik uspjeh obzirom da se Srbi craftom bave tek nekih godinu dana.

Ne treba dvojiti kako je atmosfera bila slična i u Mostaru. Besprijekorna je bila organizacija uz veliku gostoljubivost Arslana i ostatka ekipe iz Old Bridge pivovare. Sve se održalo u OKC Abrašević, ulaz je bio 20 KM, sponzori su imali besplatan ulaz.

Tih 20 KM je stvarno vrijedilo dati za njihovu Čarobnu čašu. U dvorištu su čak postavili oko 7 kanti od 100l sa pitkom vodom za ispiranje čaša i za hidrataciju. Bilo je ukupno preko 200 gostiju. Pivo iz RH su poslali Nova Runda, Zmajska Pivovara, Vunetovo svoju A LA Americana, Medvedgrad Fakin IPA-u te Varionica. To je što se Crafta tiče. Udruga Hmelj je točila IPA od Maria Cvitkovića a bilo je i još jedno pivo od Ante iz Splita, prenosi Davor koji ističe kako je bilo toliko pive da se svi kegovi nisu niti načeli.

Odjednom se točilo 12 kegova i kako bi koji nestao tako bi se novi spojio. Iz Srbije je bila Razbeerbriga sa Banidiera Rossa Single hop red IPA, jako zanimljivo balansirano pivo, kaže Davor, te s Black Rider American stout. Od BH piva je bio Lovac sa Pale ale, Livanjsko pale ale, Hercegovačka pivovara s nefiltriranim lagerom, Kosačom a onda nefiltrirani hry hop by Old Bridge. Homebrewer Pivarka s odličnim Mosaic Pale ale, Sumer Ale, IPA i vanila porter te Oldbridge s nekih sedam piva napravljenih samo za ovaj festival. Istaknuti treba njihov Nelson session Pale ale i session RIS koji je bio star samo 40 dana, imao je 10 posto alkohola i bio je beskonačno pitak.

Ukupno se točilo preko 40 različitih piva. Atmosfera je bila jednako kao i u Zagrebu. Mnogo dragih ljudi koji su voljni podijeliti svoja piva i sva svoja iskustva. Bilo je i dosta stranaca, iz Velike Britanije, Švedske, Norveške, Nizozemske... Za one najizdržljivije bio je organizirani i afterparty u tri kafića u centru Mostara ali mi smo kapitulirali prije toga, prisjeća se Davor.

Osim pivarke, tu je još bila i Džudžan pivovara sa Turbo Folk pale aleom, zatim Alen i Slatki sa marzenom, The Brew Pub sa njihovim Pale Aleom, i Witom, zatim Livanjska pivovara sa svojim pale aleom, te Hercegovačka pivovara sa svojim nefiltriranim Mostarskim pivom. Jako bi se osjetilo na festivalu da nije bilo hrvatskih predstavnika, tako da i oni mogu biti zahvalni što su našli ovakvu podršku od strane svih pivara u Hrvatskoj. Craft scena regije definitivno raste i širi se ogromnom brzinom i mislim da svi mogu biti sretni zbog toga, pojavljuje se mnogo jako dobrih piva na tržištu i to je nešto što svi trebaju podržati. Ovi festivali će sigurno samo rasti i povećavati svoju popularnost.